Yamam, een Syrische winkel in Zottegem

Amani Abozid woont sinds 2016 met haar gezin in Geraardsbergen. Enkele maanden geleden opende ze een winkel in Zottegem, 'Yamam', waar Syrische, Afrikaanse en Belgische producten in de rekken liggen.

Amani volgt taallessen en begrijpt goed Nederlands maar spreekt zelf nog niet zo vlot. Ze heeft liever dat haar zoon voor mij vertaalt wat zij wil vertellen. Het is woensdagnamiddag en hij komt van de middelbare school in Geraardsbergen. Ik ontmoet hen samen in Amani's winkel, waar ze hun verhaal vertellen.

“Wij zijn in 2016 vanuit Syrië naar België gekomen met het vliegtuig. Mijn man was hier al eerder aangekomen en door hem konden we gezinshereniging krijgen. Hij werkte via artikel 60 (bijzondere tewerkstelling) in Geraardsbergen." Daar hebben ze zich onmiddellijk gevestigd. "Na een jaartje wou ik ook beginnen werken. Ik begon werk te zoeken en kwam op het idee om een winkel te openen. Dan zijn we naar Mind-Spring gegaan.”

Mind-Spring is een programma van het CAW dat nieuwkomers helpt om hun toekomst in eigen handen te nemen en hen steunt bij de overgang naar hun nieuwe situatie.

“Bij Mind-Spring was er een leerkracht uit Tsjetsjenië die ons zei dat, als we een winkel wilden openen, we naar Project AZO! moesten gaan, dat ze ons daar zouden verder helpen. Dus dan zijn we naar Project AZO! gegaan. Daar hebben we Hassan leren kennen.

We hebben hem gevraagd wat de beste plaats was om een winkel te openen. Dan hebben we op Facebook deze winkel gevonden via de vorige eigenaar, die ze wou verkopen. We hebben erover nagedacht en erover gepraat met Hassan, en uiteindelijk besloten we dat het goed was. Hassan heeft ons geholpen alle papieren in orde te brengen.”

DSC04351

Ze hadden veel geluk met de locatie. Zottegem ligt niet ver van Geraardsbergen, en de winkel zelf ligt recht tussen het station en de Markt. Amani's man, Bilal, helpt haar in de winkel op zaterdag en zondag.

Ik vraag hen nog hoe ze hun toekomst en die van de winkel zien. “Eigenlijk was het wel moeilijk om met de winkel te beginnen, maar we zijn aan het proberen om alle producten waar vraag naar is aan te kopen en hier te verkopen. Dus als iemand een product vraagt dan proberen we het in de winkel te halen. Het gaat moeilijk maar misschien gaat het lukken op die manier.” Amani voegt er nog aan toe dat ze veel Belgische klanten hebben, en dat deze tevreden zijn over hun producten.

 

Stationsstraat 12, 9620 Zottegem