Vluchteling Samer uit Irak start kapperszaak.


Samer (26 jaar) opende twee maanden geleden zijn kapperszaak dicht bij het treinstation in Sint-Truiden. Hij vluchtte enkele jaren geleden uit Irak naar België. Toen hij erkend werd als vluchteling ging hij op zoek naar werk. Omdat hij in zijn thuisland al heel wat ervaring had als kapper, besloot hij met de hulp van het project AZO! een eigen onderneming te starten.

‘Drie jaar geleden kwam ik in België aan’, vertelt Samer wanneer ik zijn kapsalon binnenwandel. ‘Ik had al twaalf jaar ervaring als kapper in Irak. Toen ik erkend werd als vluchteling zocht ik naar werk maar vond niet meteen iets. Via een vriend hoorde ik van het project AZO! dat vluchtelingen ondersteunt die een eigen zaak willen opstarten.’

Samer volgde ook drie maanden lang een cursus bedrijfsbeheer bij Syntra Hasselt. Hij woont nu ook in Hasselt. ‘Ik koos deze plaats voor mijn zaak omdat het zeer dicht bij het station van Sint-Truiden ligt’, legt Samer uit. ‘Het is een zeer goede en gemakkelijke verbinding met het openbaar vervoer. Ondertussen heb ik al veel klanten van alle leeftijden en culturen. Ik hoop in de toekomst om mijn klantenpotentieel verder te kunnen uitbouwen.’‘AZO! gaf me veel advies met marketing en reclame. Ze hielpen me met het opstellen van mijn website, Facebookpagina en Instagramaccount. Dankzij hen kon ik mijn zaak opstarten.'

Project AZO!

Samer kreeg heel wat hulp via het project AZO! Wat moet je doen om ondernemer te worden, wat zijn de opportuniteiten en de valkuilen en waar kan je terecht kan voor verdere begeleiding? Als vluchteling is het niet gemakkelijk om je weg te vinden in Vlaanderen wanneer je een eigen zaak wil starten. Daarom bestaat er het project AZO!. Zij begeleiden vluchtelingen bij het opstarten van een eigen onderneming. ‘AZO! gaf me veel advies met marketing en reclame. Ze hielpen me met het opstellen van mijn website, Facebookpagina en Instagramaccount. Dankzij hen kon ik mijn zaak opstarten op twaalf april.'