Skip to content

Barbecue op z'n Syrisch in Merksem


Merksem herbergt een nieuwe snackbar, het Snack BBQ Huis draait sinds begin deze maand op volle toeren. Zeker niet de zoveelste in de rij. Ali Abdalla (29) heeft van de typische Syrische barbecue-gerechten zijn specialisatie gemaakt. ‘Wat mijn restaurant onderscheidt van de rest zijn de typische kruiden die je hier niet kan vinden. Bovendien doe ik de voorbereiding volledig zelf, verse groentjes, huisgemaakte sauzen. Zo maak ik zeker het verschil.’

Universitair diploma is hier in België niets waard

Dat Ali gezwind Syrisch-getinte gerechtjes uit zijn mouw weet te schudden mag niet verrassen. Drie jaar geleden ontvluchtte Ali de hachelijke situatie in Syrië. Hij ruilde de onveiligheid van zijn geboorteland in voor de stabiliteit in België. Al heeft hij toch veel moeten opgeven, zijn volledige toekomst werd op z'n kop gezet. ‘Mijn universitair diploma als psycholoog is hier in België jammer genoeg niets waard, ik zou dus eigenlijk opnieuw van nul moeten starten. Ik heb even gespeeld met het idee om hier een opleiding als sociaal werker te volgen, maar die plannen heb ik toch moeten opbergen. Mijn enige werkervaring heb ik opgedaan tijdens mijn stage in Syrië. Daar mocht ik mensen met een verslaving begeleiden. Een sector met veel voldoening waar ik hopelijk later nog in terecht kan.’

Ali5

Van bijbaantje tot vaste job

Tijdens zijn studies verdiende Ali een centje bij door te werken in een snackbar, maar hij had nooit gedacht dat hij ooit zelf achter zijn eigen toonbank zou belanden. ‘Al deed ik mijn vakantiejob wel met volle goesting. Het lijkt misschien eentonig, maar je zou ervan versteld staan hoe afwisselend het werk achter de schermen is. Nu sta ik er natuurlijk alleen voor, en dat is hard labeur. Van de inkoop, tot het snijden van de groentjes, het in elkaar draaien van de sauzen en natuurlijk ook de verkoop en de opkuis, zo’n werkdag telt toch makkelijk 18 uur.’

Een groot contrast met de vorige eigenaar van de snackbar waarvan Ali het pand heeft overgenomen. ‘Niet alleen liet hij de zaak verloederen, het was er ontzettend vuil en liet een erbarmelijke reputatie na. Mensen vonden zijn broodjes echt niet lekker, en niets was vers. Daarom  heb ik besloten om alles om te gooien.'

 

Na een grondige schoonmaakbeurt begon Ali met het interieur. In een maand toverde hij zijn zaak helemaal om tot een gezellige eettent waar alles er verzorgd uitziet. ‘Veel werk aan de winkel, dus daarom heb ik getwijfeld of het pand wel iets voor mij zou zijn. Maar vooral de perfecte ligging langs de Bredabaan heeft me over de streep getrokken.’

Ali4
Ali
Ali3

Koerdische Vriendenkring

De klanten stromen vlot binnen, en dat ligt misschien wel aan de populariteit van Ali. Als oprichter van de Koerdische Vriendenkring heeft hij een weids netwerk. ‘Met de vriendenkring hebben we heel wat activiteiten op poten gezet. Het laatste evenement waar ik de aanzet voor gaf, was in maart. Voor vijfhonderd vrienden hebben we een feest gegeven waarin Koerdische dans en muziek centraal stonden, een geweldige avond.’

Aan enthousiasme en capaciteiten zeker geen te kort dus. Toch was de steun van Project AZO! meer dan welgekomen voor Ali. Vooral de vele aanvragen voor vergunningen waren een kluwen dat Project AZO! voor hem kon ontwarren. Nu volgt Ali een traject op maat, en staat de deur steeds open voor tips, tricks of een verse injectie motivatie.

Staat het water je ook al in de mond? Laat je omver blazen door de Syrische lekkernijen die Ali te bieden heeft. Check dan zeker eens Snack BBQ Huis op Facebook, en rep je naar de Bredabaan 440 in Merksem.

Ali2