‘We wilden graag iets doen met de Belgische traditie en daarom leek een frituur ons de uitgelezen kans.'


Sevim en haar man zijn twee ervaren ondernemers. In Syrië hadden ze reeds verschillende ondernemingen en twee jaar geleden hebben ze een frituur geopend naast het treinstation in Leopoldsburg.

Sevims grootste passie is kleding en mode. In Syrië had ze een bloeiende kledingzaak. Haar man had een reisbureau waarvoor hij met veel Belgische klanten samenwerkte. Zo heeft hij mee enkele schoolreizen naar Syrië helpen organiseren. Daarnaast had hij nog enkele restaurants. Ondernemerschap heeft voor hen beiden dus weinig geheimen.

Eerst heeft Sevim hier in België in een kledingzaak (Esprit) gewerkt. Maar aangezien ondernemerschap in haar bloed zit besloot ze om in oktober 2017 samen met haar man een frituur te openen. De frituur ligt vlak naast het treinstation van Leopoldsburg en heeft een mooie ruimte waar de mensen kunnen eten. Qua ligging en gezelligheid is de frituur dus top en ze draait heel goed. ‘We hebben deze frituur overgenomen. De frituur bestond al 40 jaar en was heel bekend in de buurt. We proberen deze goede naam te behouden door ervoor te zorgen dat de klanten tevreden zijn. Dit doe je door lekker eten te serveren en altijd vriendelijk te zijn,’ vertelt Sevim.

Sevim en haar man hebben drie jaar lang Nederlandse lessen gevolgd om zo de taal volledig te beheersen. Daarnaast hebben ze nog enkele andere cursussen gevolgd, waaronder bedrijfsbeheer, om hun diploma hier te kunnen halen. Na het behalen van hun diploma kwamen ze in contact met het Project AZO! en zij hebben hen informatie gegeven over hoe ze een zaak konden opstarten. ‘We wilden graag iets doen met de Belgische traditie en daarom leek een frituur ons de uitgelezen kans. We hebben er hard voor moeten werken maar zijn blij dat het zo goed draait. We zijn ook blij dat we door onze frituur met veel Belgische mensen in contact komen. Dat vinden we heel belangrijk.'

Ze droomt ervan om ooit ook nog een kledingzaak in België te kunnen openen. Op deze manier kan ze haar grote passie blijven uitoefenen. ‘Ooit wil ik graag ook nog een kledingzaak openen. Maar dat is pas voor in de toekomst. Op dit moment leek een frituur openen ons de beste optie. Mijn man heeft veel ervaring met restaurants dus dat heeft ons al op weg gezet. Nu gaan we proberen deze onderneming te laten slagen en daarna kunnen we nadenken over een volgende onderneming.'

_DSC9462