Het verhaal van ondernemer-vluchteling Oscar: ‘Ik wil de markt veroveren met een nieuwe vorm van marketing.’


Oscar Guti (33) is een ervaren ondernemer. In zijn geboorteland El Salvador richtte hij drie verschillende bedrijven op. Kort nadat Oscar naar België vluchtte, begon hij ook hier voor zichzelf. 'Ik wil de markt veroveren met een nieuwe vorm van marketing.'

Vastberaden stapt Oscar Guti het kantoor van BAAS binnen aan de Antwerpse Oudaan. Hij heeft een afspraak met community manager Dries Lybaert.

BAAS creëert ruimte voor jonge ondernemers om van een droom of een idee een eigen onderneming te maken. Oscar is ervan overtuigd dat zijn bedrijf Pandime een meerwaarde kan zijn voor BAAS en wil graag samenwerken. De jongeman is duidelijk goed voorbereid. Terwijl Oscar met een kleine PowerPoint Dries probeert te overtuigen, filmt zijn vriendin het gesprek.

Na een halfuur staan de twee weer buiten en haalt Oscar opgelucht adem. 'Het ging heel goed', zegt hij enthousiast. 'Ik hoop dat we in de toekomst werkelijk kunnen gaan samenwerken.'

Bedreigd en gevlucht

Pandime is niet het eerste bedrijf van Oscar. Hij studeerde rechten in El Salvador, maar deed weinig met die studie. 'Ik vind rechten saai en zocht een job met meer uitdaging.' In totaal had Oscar drie verschillende eigen bedrijven in El Salvador. Hij richtte een school op om Engels te leren, was eigenaar van een call center en consultant. De eerste twee ondernemingen gingen failliet. Het consultancy kantoor draaide goed, maar dat moest Oscar plots in de steek laten toen zijn familie werd bedreigd door een criminele bende.

'De bendeleden hadden het op mijn elfjarige zus gemunt. Ze wilden haar inzetten om drugs en wapens te verhandelen. We hadden geen keuze en zijn halsoverkop gevlucht. Samen met mijn ouders en mijn zus kwam ik in 2012 per toeval in België terecht.'

Er volgde een heel zware tijd waarin het gezin Guti nauwelijks genoeg geld had om eten te kopen. 'Op een dag kregen we gratis voedsel van een grote supermarktketen. Het idee voor mijn latere bedrijf Pandime is toen ontstaan.'

Project AZO!

In 2015 werd het gezin Guti erkend werd als asielzoeker. Oscar ging op zoek naar een mogelijkheid om ook hier een eigen onderneming te starten. Via een kennis kwam hij in contact met het AZO! project dat vluchtelingen begeleidt bij het opstarten van een zelfstandige activiteit.

'De medewerkers van AZO! hebben mij geholpen bij het opstellen van een financieel plan en een bedrijfsplan. Ik kon ook een lening aanvragen voor een startkapitaal, maar dat wil ik pas doen als ik zeker ben dat ik het bedrag kan terugbetalen.'

Met Pandime wil Oscar bedrijven in contact brengen met sociale organisaties en projecten die op zoek zijn naar kapitaal. 'In ruil voor geld maken de sociale organisaties reclame voor de bedrijven. Persoonlijke getuigenissen zijn doorgaans zeer overtuigend. Ik geloof dat er een grote markt is voor deze nieuwe vorm van marketing en wil daar een belangrijke rol in spelen. De supermarkt die ons gratis eten gaf toen wij niets meer hadden, heb ik ook altijd aanbevolen aan anderen.'

Droom

Het is de droom van Oscar om Pandime binnen vijf jaar uit te bouwen tot een winstgevende onderneming die de wereld van de marketing grondig heeft opgeschud. 'In mijn droom geef ik conferenties over de hele wereld en breng ik bedrijven en sociale organisaties dichterbij elkaar.'

Meer info?

Op zoek naar informatie over het project AZO! dat vluchtelingen begeleidt bij het opstarten van een eigen onderneming: www.azo.be

Benieuwd naar het bedrijf van Oscar Guti? www.pandime.com