Wasim

Fluffy Falafel: Syrische falafel sandwich op grootmoeders wijze


Het leven wringt zich soms in onvoorziene bochten. In 2016 ontvluchtte Wasim Bayazid (41) het conflict in zijn thuisland Syrië. Geen haar op zijn hoofd had er ooit aan gedacht dat hij met zijn familie in België terecht zou komen. Een tweede haarspeldbocht kwam drie jaar later op het pad van Wasim: zijn eigen cateringbedrijfje, Fluffy Falafel. ‘Tot een jaar geleden stond ik zelden in de keuken, nu speel ik het klaar om voor meer dan vijfhonderd gasten falafel sandwiches te voorzien.’

 

Allereerste falafel via Skype

Het verhaal van Wasim en de Fluffy Falafel begint zoals de meeste gekke ideeën zich voortspruiten, tussen enkele pintjes door met vrienden. ‘Een Belgische vriend uit Kortrijk nodigde me geregeld eens bij hem thuis uit voor een gezellige avond. Hij toonde zijn keukentalenten en we lieten de drank wellustig vloeien. Op ’t einde van zo’n avond wou ik de rollen eens omdraaien en besloot mijn aangeschoten zelve die vriend uit te nodigen zodat ik zelf eens de handen uit de keukenmouwen kon steken. Nu moet je weten dat ik helemaal geen geweldige kok ben, en receptjes op het internet gaven me alleen maar stress. Dus deed ik wat iedere man in nood zou doen… ik belde mijn moeder op! Zij had het geweldige idee om falafel te maken op grootmoeders wijze, simpel en lekker. Zo gezegd, zo gedaan, en enkele dagen later begeleide mijn grootmoeder me via Skype stap voor stap, rechtstreeks uit haar Syrische keuken tot in Kortrijk. Die vriend was helemaal ondersteboven van mijn falafel sandwiches, een week later had ik een nieuwe lading voor hem en zijn familie klaar. Zo ging de (falafel)bal aan ’t rollen in mijn hoofd, zou het geen idee zijn om de Belgische horecawereld in te springen?’

'Mr. Falafel'

Wasim speelde oorspronkelijk met het idee om een eigen eettent uit de Kortrijkse grond te stampen, en had even het wilde plan om met een foodtruck de streek rond te toeren, maar voor beide plannen liepen de kosten al snel te hoog op.

 

Dé oplossing kwam uiteindelijk uit een verrassende hoek. Wasim haalde zijn zoontje op van school toen de juf hem even wou spreken. ‘Blijkbaar had mijn zoon in zijn klas verteld over mijn nieuwe passie en kreeg de juf alleen al van zijn verhaal het water in de mond. Ze raakte nieuwsgierig en bracht me in contact met de organisatoren van Textival, een gratis ontdekkingsfestival vol muziek, ambiance en natuurlijk ook met heel wat eetkraampjes. Ik was meteen enthousiast, maar mijn verwachtingen lagen helemaal hoog, met vijftig verkochte sandwiches was ik al tevreden. Maar die dag zelf bleef ik maar bezig: bakken, vullen, verpakken, bakken, vullen, verpakken, bakken, vullen, verpakken... Uiteindelijk gingen er iets meer dan vijfhonderd broodjes over de toonbank, een geweldig succes. Die avond zette mijn leven helemaal op zijn kop, spontaan begonnen mensen me Mr. Falafel te noemen.'

 

Een vliegende start voor Wasim, die meteen in ’t oog sprong van Howest Kortrijk. Als hoofdsponsor van het festival  waren ze overtuigd van de falafel sandwiches en vroegen ze hem om nog evenementen te cateren. Dat legde Wasim geen windeieren. ‘Niet veel later mocht ik ook evenementen van andere scholen voorzien van sandwiches. Bovendien werk ik samen met Café deDingen waar ik twee keer in de maand falafels mag draaien voor de hongerige klanten . Daarnaast geef ik samen met EVA vzw workshops. We delen allerlei receptjes waarin falafel centraal staat, en natuurlijk leer ik de deelnemers ook hoe ze zelf hun Syrische falafels ineen kunnen flansen. De mensen staan in 't begin soms nogal weigerachtig tegenover falafel, maar na één hap zijn ze vaak helemaal overtuigd. Het is lekker, gezond en bovendien uitstekend voor ons klimaat.’

Wasim (4)
Wasim (1)

Home-made

Geloof het of niet, maar de plek waar Wasim zijn voorbereidingen treft, is nog steeds zijn eigen keukentje thuis. Piepklein, maar met de nodige structuur krijgen Wasim en zijn vrouw het voor elkaar om alle groentjes te snijden en de falafels te rollen. ‘Een grotere keuken zou alles natuurlijk stukken gemakkelijker maken, maar voorlopig heb ik het budget er niet voor. Mijn verplaatsingen doe ik trouwens allemaal met het openbaar vervoer, gepakt en gezakt sleur ik alles de bus op. Het is een fulltime job, maar in minimale bezetting en met aandacht voor ons klimaat. Als de vraag blijft komen, dan hoop ik op termijn natuurlijk uit te breiden. Misschien investeer ik wel in een fiets met genoeg ruimte voor mijn sandwiches en groentjes.’

Wasim3

Compleet ander leven in Syrië

Het leven van Wasim in Syrië had in de verste verte niets te maken met falafel. ‘Ik combineerde topsport met een eigen exportbedrijfje. 24 jaar lang basketbalde ik op het hoogste niveau. De bondscoach heeft me zelfs één keer opgeroepen voor het nationale team. Maar de vaste inkomsten kwamen toch vooral uit mijn bedrijfje dat zich concentreerde op de handel tussen Syrië en China. Mijn lichaam is intussen helemaal kapot gesport en voor mijn zaak was ik vooral afhankelijk van mijn persoonlijke contacten en de Syrische taal. Hier in België lagen de jobs dus niet meteen voor het rapen. De expertise en steun van Project AZO! en Starterslabo waren daarom een godsgeschenk. Zonder enige ervaring of netwerk in de Belgische horeca stappen, was voor mijn toch een sprong in het donker. De zaklamp die Rachida en Project AZO! me aanboden, gaf me absoluut de moed om door te zetten.’

 

Staat het water je ook al in de mond? Voor jouw evenement goesting in een overheerlijke falafel boordevol lokale en gezonde ingrediënten? Check dan zeker eens Fluffly Falafel op Facebook.